Zoeken

“Je tweede leven begint als je begrijpt dat je er maar één hebt” - Raphaëlle Giordano

Een paar jaar geleden is een goede kennis van mij overleden. Hij was net op vakantie geweest met zijn zoon naar zijn lievelingsstad New York. De dag erna stortte hij op zijn werk in elkaar. Een dag later blies hij in het ziekenhuis zijn laatste adem uit. Ik kreeg ‘s morgens een telefoontje van een goede vriend van mij. “Ga even zitten Hel, ik moet je wat ergs vertellen”. Het nieuws van zijn overlijden sloeg in als een bom. Hij was iemand die ik beschouwde als één van ‘ons’. Iemand met wie ik me identificeerde. Iemand die net als ik aan het leven was, kinderen had, werkte, feest vierde en verdriet had. En voor hem was het op dat moment klaar, over, uit. Het deed me realiseren dat het leven geen gegeven is, we niet weten hoeveel tijd we over hebben, hoeveel uren we nog mogen meemaken. Mijn hele perceptie op dit bizarre leven wankelde. Want waar ik me de dag ervoor nog onoverwinnelijk had gevoeld, was mijn kloppende hart nu een cadeautje geworden. De uitvaart was zwaar, al mijn lieve vrienden en vriendinnen met zoveel verdriet, zoveel verslagenheid in hun ogen. Maar het heeft me ook iets opgeleverd. DIT IS HET. Het leven is geen generale repetitie. Dit is het. Misschien is er meer na de dood maar dat is geen gegeven. Nu moet je het doen. En die laatste wijsheid die hij mij heeft meegegeven na zijn dood heb ik ter harte genomen. Je leven is van jou. En het is te kort en te mooi en te kostbaar om dat te verspillen. Want we weten niet hoelang we hebben. Dus waarom moet je wachten met gelukkig zijn totdat je de loterij wint? Of je schulden zijn afbetaald of je een nieuwe keuken hebt? Als ik zie hoeveel mensen in mijn omgeving hun geluk uitstellen maakt mij dat verdrietig. Want ik heb gezien hoe vluchtig het kan wegwaaien en hoe ontredderd we ons voelen als we worden geconfronteerd met het feit dat het zomaar over kan zijn. Dus neem de regie over je eigen leven. Er is maar één persoon voor nodig namelijk; jij en niemand anders.

18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Soit!